KONVIKT

Konvikt je izgrađen 1928. godine kao internat za učenike iz udaljenih mjesta. Nakon što je 1945. pretvoren u vojarnu, vraćen je Gimnaziji 2005. godine, a od 2009. godine opet služi za stanovanje učenika i izvođenje nastave.

U konviktu danas boravi 70 učenika s prostora od Jadranskog mora preko Visokog do Posavine. Uz kvalitetno obrazovanje, dosta pažnje je usmjereno odgoju, za što su zaduženi pedagog škole i odgojni tim s velikim iskustvom.

Zgrada konvikta je vrlo kompaktna, udobna i topla. U stambenom dijelu, u odvojenim prostorima za dječake i djevojčice, nalazi se ukupno 40 dvokrevetnih i trokrevetnih soba s kupaonicama i dvjema tv dvoranama. U školskom prostoru su učionice i kabineti, a u suterenu kuhinja i trpezarija te učenički kafić.

Prema dnevnom redu, nakon doručka je nastava, a nakon nastave ručak, odmor i zajedničke izvannastavne aktivnosti, odnosno sekcije, što uvelike olakšava svladavanje nastavnog gradiva. Posljednji dio popodneva je tzv. „šutnja“, tj. samostalno učenje, a vrijeme nakon večere koristi se za razonodu, sport, zajedničko učenje, rad u sekcijama ili predavanja gostujućih predavača.

Na početku školske godine svi učenici beplatno dobivaju sve potrebne udžbenike i priručnike, a na raspolaganju su im školska i profesorska knjižnica te sportska dvorana i školski fitnes klub.

Prijateljstva izrađena u konviktu ostaju zauvijek. Zato mnogi učenici nazivaju konvikt svojim drugim domom i rado navraćaju u posjetu nakon završetka gimnazijskoga školovanja.

Kontakt: fra Stipo Alandžak, pedagog: 063 448 117

Ivan Holz je projektirao i vodio izgradnju gimnazijske zgrade koja je tada imala oblik velikog uglastog slova ”J” i otvaranje IV razreda, svi su, i profesori i đaci, počeli raditi s velikim zanosom.