GIMNAZIJA

Gimnazija je utemeljena 1882. u Kreševu, odakle je već 1883. prešla u Guču Goru kod Travnika, da bi 1900. uselila u novu zgradu u Visokom. Time je započela franjevačka odgojno-obrazovna djelatnost u Visokom. Uz Gimnaziju je 1928. izgrađen internat, tzv. konvikt, za smještaj vanjskih đaka – konviktoraca. Osim njih i kandidata za Franjevački red, Gimnaziju su od početka pohađali i vanjski đaci, pripadnici raznih konfesija, pretežno iz Visokog i okolice. Za vrijeme i nakon II. svjetskog rata rata od raznih vojski stradao je velik broj učenika Gimnazije. U ljeto 1945. Konvikt je oduzet, a Gimnazija je bila prisilno zatvorena do početka 1948. godine.

Od travnja 1992. do ožujka 1996. Gimnazija je djelovala u izbjeglištvu u Baškoj Vodi. Od 2007/08. u Gimnaziju se ponovno upisuju vanjski đaci raznih vjeroispovijesti, a po prvi put od osnivanja i učenice.

Konvikt je 2005. godine vraćen Gimnaziji i useljen nakon temeljite obnove 2009. godine.

Uz Gimnaziju je 2015. godine izgrađena vrlo moderna sportska dvorana, koju uz učenike FKG koriste brojni rekreativci i klubovi. Uz knjižnicu s više od 60.000 naslova, muzej i prirodoslovnu zbirku, najveći potencijal Gimnazije su ljudi: profesori, roditelji, sadašnji i bivši učenici, dobročinitelji i brojni prijatelji koji prate i pomažu njezinu djelatnost.

Nastava se odvija po nastavnom planu za klasične gimnazije: njemački jezik je prvi, a engleski drugi strani jezik; klasični latinski i grčki jezik izučavaju se sve četiri godine, a ostali predmeti su kao u općim gimnazijama.

Izvannastavne aktivnosti su zauzimaju vrlo važno mjesto u životu škole: sport (rukomet, nogomet, odbojka, košarka, gimnastika, sportsko penjanje), glazba (klavir, violina, gitara), gluma, ekologija, jezici…

Školovanje je besplatno za sve učenike, a učenici koji stanuju u konviktu plaćaju mjesečnu naknadu u skladu sa svojim mogućnostima. Svim svojim učenicima Gimnazija osigurava besplatne udžbenike i priručnike.

Svake godine organiziraju se godišnje školske ekskurzije za sve učenike, a učenici III. i IV. razreda (svake druge godine) idu na 10-dnevno studijsko putovanje u Grčku.

Za upis u Gimnaziju i/ili Konvikt potrebno je dostaviti sljedeće dokumente:

  • Originalne svjedodžbe o uspjehu od 6. do 9. razreda OŠ
  • Rodni list
  • Liječničko uvjerenje

Kontakt: fra Stipo Alandžak, pedagog: 063 448 117