Božićna čestitka 2019.

 

Dragi vjernici! Poštovani prijatelji!

 

Slavimo blagdan Božića – Božji dolazak među nas. Sjećamo se ovim slavljem povijesnog događaja koji je postao najdraži blagdan u godini za većinu kršćana. Svi smo se mi brižno i u čežnji pripremali za ovaj blagdan i iščekivali ga. Božić je blagdan koji doista očarava čovjeka. Očarao ga je prije više od 2000 godina simbolično okupivši oko siromašne štalice simbolično sve ljude – od pastira do kraljeva. Pred tom tajnom Božjeg djelovanja ostajemo zadivljeni i mi danas: djeca i odrasli, muškarci i žene, siromašni i bogati, zdravi i bolesni, nemoćni i moćni,...

 

Prolaze godine stoljeća i zakoračili smo već u treće tisućljeće od događaja u Betlehemu. Znakovito je sve što se događalo te svete noći. Simboli su to puni sadržaja i za ovo vrijeme. Zastanimo pred simbolom štalice i u njoj jedne obitelji. Josip i Marija dobili su dijete baš u štalici. Govori nam to biblijski tekst kojeg ovih dana čitamo. Želeći taj događaj učiniti još više prisutnim, sveti Franjo Asiški uprizorio je prve žive jaslice 1223. godine u talijanskom gradiću Grecciu. Ove godine također stojimo pred istim simbolima očitavajući poruke za svoje živote jer jaslice uredimo i mi u svojim obiteljima, zajednicama i crkvama. Nije to samo znak lijepe tradicije iz davnina koja se pretvara u legendu.

 

Kroz simbol jaslica upoznajemo poruku nade i ljubavi koje nam dolaze s neba. Jaslice nam dakle govore bez puno riječi. Sam prizor izaziva nas na djelovanje. Dijete Isus, Sin Božji i naš Spasitelj, potiče nas da postanemo svjedoci poniznosti, nježnosti, dobrote i bratske ljubavi bez obzira na okolnosti u kojima  živimo.

 

Nježnost, dobrotu i bratsku ljubav sa svima ne možemo postići slijedeći buku i zaglušujuće reklame današnjeg svijeta. Mnogima, nažalost, čak i svetkovine i ovi sveti dani ostaju zaglušeni vanjštinom onoga što nam moderno društvo nudi. U današnje smo vrijeme okruženi umjetnim sjajem, šarenilom, čak kičem, čime se stvara dodatna praznina u svijetu. To su često uzaludni pokušaji da onim izvanjskim sakrijemo depresiju i tugu svakodnevice u kojoj često ima malo mjesta za Isusa – jedino pravo Svjetlo.

 

Božić pak poništava tamu svih razina, kakvu god da je mi ljudi stvorimo. Božić poništava i tamu koja je zahvatila našu domovinu iz koje zadnjih godina odseljavaju cijele obitelji. U svetkovini Božića i simbolici štalice, pastira i mudraca s istoka možemo isčitavati kataklizmičke pogibije novog vremena. Nedostaju nam tihe noći mira.

 

U ovim danima mislimo na tisuće imigranata koji godinama pješače tražeći na europskim prostorima neki mirni kutak za sebe. Izloženi su svim nedaćama mora i planina, hladnoće i žege, ali i ljudske grubosti. Kroz našu domovinu prolaze i na zaustavljaju se. Nismo im zanimljivi. Siromašni smo ili možda previše zauzeti vlastitim problemima i sami jedva spajajući kraj s krajem.

 

U ovim danima mislimo također na milijune onih koji traže tihi kutak radosti za svoja nemirna srca. Najradije bi pobjegli nekamo. Ne uviđa moderni svijet da je sam sebe u gradovima i metropolama zatrpao, a zatrpava nas i priroda reagirajući potresima, poplavama i požarima na našu nebrigu za nju. Teško zagađeni zrak ne da nam disati, ali još više nas u grudima steže beznađe, nepravda i korupcija na svim razinama. Čak tradicionalno toplo obiteljsko ozračje svelo se na hladno dozivanje roditelja i djece preko telefona i društvenih mreža.

 

Usprkos svemu te su hladne, zimske noći u Betlehemu Marija i Josip otvorili srca za jedno Dijete koje je mogla ugrijati samo ljubav. Tu ljudsku ljubav i toplo srce svi mi tražimo. Pozvani smo dakle širiti svjetlo nade, povjerenja i ljubavi.

 

Stoga, obraćajući se svima vama želio bih da nam predstojeća godina bude vrijeme radosnog hoda stazama svjetla zajedničkog života i rada u našim obiteljima, gradu, državi i cijelom svijetu. Postanimo svjesni da ljepotu svakoga novog dana i svake nove noći čini slobodno ljudsko srce spremno darovati dobrotu, bez očekivanja uzvraćanja.

 

Svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti čestit Božić Sveto Porođenje Isusovo, a svim ljudima , želim blagoslovljenu, radosnu i uspješnu novu godinu.

 

Mir vam i dobro!

 

Fra Franjo Radman, gvardijan