Međunarodni tjedan mira u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom

U subotu, 14. rujna 2019. godine započeli smo obilježavanje Međunarodnoga tjedna mira u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom povodom obilježavanja Međunarodnoga dana mira 21. 9. 2019. godine. Nizom radionica i predavanja pokušali smo govoriti o važnosti mira i osobama koje su svojim zalaganjem za mir obilježile naše stoljeće.

 

Na prvoj radionici, koju su vodile s. Anica Markelić i odgajateljica Stjepana Komšić, učenici su najprije istraživali simbole mira, povijest njihova nastanka i značenja. Kroz simbole su nastojali otkriti njihovu povezanost s povijesno-političkim prilikama u kojima su nastajali, koliki su imali utjecaj i kako su ih ljudi prihvatili.

 

Drugu radionicu vodila je s. Kristina Marijanović na temu „Govor mira kroz sliku i riječ“. Učenici su kroz foto-govor izražavali svoj doživljaj mira i nemira, vlastita propitivanja i pokušaj da se mir, tj. nemir uobliči u fotografiju. Uz to su imali prigodu istražiti koje su poznate osobe kroz povijest imali utjecaj na uspostavljanje mira u nemirnim vremenima, govorile u ime obespravljenih i onih kojima je mir bio uskraćen. Na koncu je svatko odabrao jednu osobu koja je svojim mirotvorstvom pokrenula svijet i govor o miru te su njihove fotografije tiskali i pripremili za veliki školski pano.

 

Treća radionicu vodio je fra Zvonko Miličić na temu „Sveti Franjo veliki mirotvorac“. Kroz likovni izričaj učenici su prenijeli vlastiti doživljaj Franjine „Pjesme stvorenje“ i govora o miru.

 

Radovi sa svih radionica izloženi su u holu škole.

 

FKG