Svijet slike i riječi – multimedijska radionica i posjet tiskari

 

Nova školska godina u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom uvelike je započela i kada se govori o izvannastavnim aktivnostima, projektima i angažmanima učenika u suradnji s profesorima. U takvom duhu pokrenut je i projekt multimedijske sekcije pod nazivom „Svijet slike i riječi“, koji se provodi pod pokroviteljstvom Nadbiskupijskog centra „Ivan Pavao II.“, a koji predviđa nekoliko medijskih aktivnosti.

 

Prva je održana u ponedjeljak 16. 9. 2019. u popodnevnim satima. Učenici, njih 22, okupili su se na multimedijskoj radionici kako bi promišljali o miru – stvarnosti koja često počiva upravo na izrečenim riječima i slikama koje pružamo drugima. Sekcijski je kadar s profesoricom s. Kristinom Marijanović, voditeljicom sekcije, vrijedno krenuo s radom već na prvim sastancima.

 

Druga aktivnost projekta provedena je u srijedu, 18. 9. 2019. Jedan dio multimedijaša (14 učenika) u pratnji već spomenute profesorice posjetio je tiskaru u Fojnici. Takav vid posjete bio je edukativnoga i praktičnog karaktera kako bi učenici došli u stvaran dodir s procesom nastajanja tiskovina – novina, biltena, knjiga i drugih vrsta tiskanih medija. U tiskari su nas dočekali srdačno, a direktor gospodin Šehzija Buljina proveo nas je kroz prostor te pokazao faze nastajanja tiskanih medija. Susreli smo ljubazno osoblje s kojima naši profesori i Gimnazija već dugo godina surađuju.

 

Najprije smo, uz vodstvo gospodina Buljine, ali i njegova zamjenika gospodina Mirsada Mujčića, imali priliku vidjeti radni kadar zadužen za digitalni dio posla – nastajanje sadržaja. Imali smo sreće pa smo došli u vrijeme kada su se pripremale tzv. ploče za štampanje te smo vidjeli kako ustvari nastaju. Zanimljivo je bilo saznati da se za jedan tekst moraju napraviti takve četiri ploče, svaka s jednom od temeljnih boja.

 

U koji god prostor ušli i koju god fazu rada da smo vidjeli, bili smo primljeni s osmijehom, ali i uz to su radnici ostajali predani poslu. Posebna je atmosfera vladala u velikim halama gdje se skladišti štampani sadržaj i šalje na uvezivanje – miris novih knjiga, papira, boja i stapanja tisuću stvari u jednu konačnicu. Izuzetan je osjećaj doživjeti činjenicu da tu upravo nastaju nečije knjige, udžbenici, promotivni materijal koji viđamo svakodnevno na ulicama. Tu sve počinje i sve dobiva konačan oblik.

 

Na koncu smo, obogaćeni jednim novim iskustvom, sišli u radničku blagovaonu gdje su nas domaćini počastili sokom i poklon-vrećicama sa „svježe“ odštampanim rokovnicima i bilježnicama.

 

Hvala svima koji su nam omogućili ovaj izlet, a mi u multimedijskoj sekciji nastavljamo s radom već za nekoliko dana kada ćemo vrijeme provesti u redakciji jednog časopisa, ali o svemu ćemo vas izvijestiti u narednim danima.

 

Adha Kargić, 4.b